Een goede hypnotiseur worden: wat zijn de belangrijkste eigenschappen?

Er zijn verschillende eigenschappen nodig om een goede hypnotiseur te worden.

Het in-take gesprek is een zeer belangrijke moment met een cliënt. Tijdens dit moment is het de taak van de hypnotherapeut om de toon te zetten door vriendelijkheid en zelfvertrouwen uit te stralen.

De stem, inhoud en lichaamstaal van een goede hypnotiseur

Een goede stem kan een voordeel zijn voor een hypnotiseur, maar de indruk die op de cliënt wordt gemaakt komt slechts weinig van de woorden, maar veel meer van de manier waarop ze worden gezegd. Dr. Albert Mehrabian, een communicatie expert, zegt hierover het volgende:

Bij het overbrengen van een boodschap telt inhoud, stemgebruik en lichaamstaal.
Procentueel kunnen we deze aspecten oplijsten in

  • inhoud slechts voor 8%
  • stemgebruik (intonatie, articulatie, snelheid, volume) 35%
  • lichaamstaal voor 57%.

 

 

Het is dus niet zozeer wat we zeggen, maar de manier waarop.

Dorothy Leeds, een andere expert, zegt: “Er zijn geen woorden te vinden die zo snel vertrouwen, of het gebrek ervan, weten over te brengen dan lichaamstaal. Er zijn daarentegen vele briljante en overtuigende woorden nodig om een slechte indruk, veroorzaakt door non-verbale signalen, weer goed te maken.

Het regelmatige overtuigen of de client nog in hypnose is een hele belangrijke oefening tijdens hypnose sessie.
We hebben eerder ook een overzicht gegeven van de soorten van hypnose.

 

Het rapport van een goede hypnotiseur

Hypnose introduceert de ontwikkeling van een ontspannen en op vertrouwen berustende therapeutische relatie die ‘rapport’ wordt genoemd.

Dit rapport is een harmonieuze band die zich ontwikkelt tussen cliënt en de hypnotiseur.
De hypnotiseur die zich inleeft in de problematiek van de cliënt wordt onmiddellijk aanvaard en rapport zal worden verstevigd wanneer de cliënt de hypnotiseur ziet als een bekwaam en zorgzaam persoon.

Wanneer er rapport aanwezig is, zal de cliënt positieve resultaten verwachten en zal hij zoveel mogelijk meewerken. Deze positieve instelling maakt het gemakkelijker om therapeutische suggesties te aanvaarden, die dan kritiekloos in handelingen of daden worden omgezet. Om rapport te versterken dient men op een zelfverzekerde toon te spreken en vertrouwen te laten blijken uit elk woord, actie en uitdrukking.
Zelfvertrouwen creëert vertrouwen.

 

Opleiding tot hypnotherapeut volgen

We zijn overtuigd dat iedereen kan leren hypnotiseren. Sinds 2002 leiden we met Hypnovision al talloze mensen op tot hypnotherapeut via opleidingen in Antwerpen, Hasselt en Gent. De volwaardige cursus loopt over 7 dagen, een instap basiscursus hypnose duurt slechts 2 dagen.