Soorten van hypnose: overzicht van dieptes en bereik

Er bestaan verschillende soorten hypnose. De mate van gevoeligheid voor hypnose kan worden gemeten door de diepte van hypnose te bepalen die een persoon bereikt. De diepte geeft dus de soort van hypnose aan.

Zoals we eerder aangaven kan niet iedereen gehypnotiseerd worden.

Diverse maatstaven bestaan om deze diepte te meten en er zijn schattingen over hoeveel personen in ieder van die niveaus kunnen worden geplaatst. We zullen hier het systeem behandelen dat werd geïntroduceerd door Leslie LeCron en Jean Bordeaux.

 

Overzicht van soorten hypnose

  • Hypnoidale trance
  • Medium trance
  • Sonnambulisme hypnose

 

soorten hypnose overzicht

 

Hypnoidale trance: een licht niveau van hypnose, 90% bereik

Een licht niveau van hypnose, de hypnoidale trance, kan worden geïnduceerd bij ongeveer 90% van de mensen. In feite wordt deze vorm regelmatig ondergaan zonder dat er een hypnotiseur aan te pas komt.

Dit kan spontaan gebeuren bij het zien van een emotionele film, muziek, TV kijken, een spannend boek of het ‘overslaan’ van een gedeelte van een autostrade (“Oh, ben ik hier al? Zeker een stuk overgeslagen”). Als dit niveau tijdens een sessie wordt bereikt hoort men vaak na afloop de cliënt zeggen dat hij/zij, ten onrechte, vond dat ze voor hun gevoel niet in hypnose waren geweest.
In onze opleiding tot hypnotherapeut worden daarom technieken aangeleerd om de cliënt het bewijs te leveren dat hij/zij wel degelijk in hypnose was.

 

85% bereik

Een volgend diepte niveau kan door een 85% van de mensheid worden bereikt. Op dat niveau worden suggesties gemakkelijker geaccepteerd. De persoon kan zich wat slaperig voelen maar is zich volkomen bewust van wat er gebeurt.

 

Medium trance: bereik 70%

Een daaropvolgend niveau, dat van een medium trance, kan worden bereikt door een 70%. Verschijnselen zoals bij slaap komen hier voor. Gevoelloosheid voor pijn, die toereikend is voor tandheelkundige behandelingen of kleine chirurgische ingrepen, kan hier worden geïnduceerd.

Post hypnotische suggesties (suggesties die tijdens hypnose worden gegeven maar die buiten de hypnose hun uitwerking gaan hebben), worden normaal gesproken uitgevoerd.

 

Sonnambulisme hypnose niveau

Een diepere vorm van trance wordt ook wel sonnambulisme genoemd. Op dit niveau zal de persoon suggesties aanvaarden om geen pijn meer te voelen. Ook zal hij de indruk kunnen wekken dat hij vast in slaap is, maar toch zal hij suggesties kunnen horen en aanvaarden. Dit niveau is noodzakelijk voor het doen van regressietherapie en Parts Therapie.

 

Interesse in deze soorten van hypnose?