De rol van hypnotische suggesties en onderbewustzijn tijdens hypnose: hoe werkt dat?

We krijgen regelmatig de vraag:
Waarom kan het onderbewuste gemakkelijk reageren op hypnotische suggesties die het wordt gegeven?

Ons bewuste gedeelte van onze geest is in staat om zowel op een deductieve als inductieve manier te ‘redeneren’.
Ons onderbewuste gedeelte die het geheugen controleert kan daarentegen slechts inductief redeneren en neemt alles letterlijk in zich op.
Vanaf het moment dat er een vertrouwensrelatie met een persoon is verkregen, wordt zijn onderbewuste toegankelijk en aanvaardt het de suggesties of instructies die door de hypnotiseur worden gegeven.

 

Kritische element van bewustzijn afleiden

Bij hypnose wordt het kritisch element van het bewuste afgeleid en naar de achtergrond verplaatst. De gegeven suggesties passeren het bewuste en gaan het onderbewuste binnen, waar zij worden geaccepteerd en waar ernaar wordt gehandeld.
Een levendige voorstelling of suggestie die wordt geaccepteerd en waarop gereageerd wordt, verhoogt op een enorme wijze de beïnvloedbaarheid van de persoon, waardoor zijn geloof en overtuiging in de sessie toeneemt.

 

De rol van suggesties tijdens hypnose

Hypnotische suggesties door BernheimSuggestie is hetgeen waar alles omdraait bij de inductie van hypnose en de hypnotische verschijnselen.
Hippolyte Bernheim, een bekende neuroloog en een pionier van klinische hypnose, heeft eens gezegd: “Er is geen hypnose, er zijn slechts suggesties.”

De term suggestie wordt veel gebruikt, maar op verschillende manieren geïnterpreteerd. De oorspronkelijke definitie van suggestie is een stimulus of prikkel die een kritiekloze aanvaarding van een idee opwekt.

Roy Udolf definieert suggestie als volgt: Een poging om een bepaald gedrag bij een persoon te bewerkstelligen, zonder hem daarbij te bevelen of te leiden.

 

 

 

We kunnen hypnotische suggesties onderverdelen in 4 soorten:

  • Verbaal, zoals het gebruik van woorden en geluiden.
  • Non-verbaal, het gebruik van lichaamstaal en gebaren.
  • Intraverbaal, de intonatie van woorden en stembuigingen hebben grote invloed op beïnvloedbaarheid.
  • Extra verbaal, de gevolgtrekking van woorden en gebaren die het accepteren van ideeën vergemakkelijkt.

Met andere woorden: de keuze van woorden, gebaren, stijl, stembuigingen, intonaties, alsmede de (verborgen) betekenis van de gebruikte tekst, spelen een belangrijke rol bij hypnose.
Het aanleren van hypnotische suggesties komt volledig aan bod tijdens onze opleiding tot hypnotherapeut, welke doorgaan in Antwerpen of Hasselt.
Ter info: een overzicht van soorten van hypnose kan u hier vinden.